Ad Unit (Iklan) BIG

Sanal Kimliğiniz Ne Kadar Güvende?


Sanal Kimlik nedir? Sanal Kimlik, bir bireyin internetteki platformlarda edindiği sosyal kimliğidir. Forumlarda, Facebok gibi uygulamalarda, videolarda kullanılan isim ve bireyin kendi hakkında bilgi vermek amacıyla sunduğu paylaşımlarla birlikte bu sanal kimlik oluşur.


Sanal kimliğinizin sadece sizin ortaya koyduğunuz kadar internette var olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz çünkü internette aslında size internet servis sağlayıcınız tarafından internete erişmek için kullandığınız her farklı cihaza ayrı şekilde verilen bir internet protokolü; IP adresi verilmektedir. Bu IP adresi sizin fiziksel konumunuzu ortaya koyar. Bir IP adresi aslında sizin internete erişmek için kullandığınız cihazın internette iletişim kurmasını sağlayan bir seri numaradan oluşur. Bu seri numara, bilgisayarınız erişmek istediğiniz linkin veya uygulamanın IP adresine istek de bulunur ve bu sırada bu eşsiz olan IP adresi aracılığıyla istek varış noktasına varabilirken, veriler karşı tarafın IP adresinden de karmaşıklık olmadan alınabilir.  

IP adresiniz yeni bir ağa bağlandığınızda değişir ve bu böyle devam eder. Örneğin, evden bağlandığınızda cihazınızın IP adresi farklı olur. İşyerinizden bağlandığınızda cihazınızın IP adresi farklı olur. Bir kafeden bağlandığınızda IP adresiniz farklı olur. IP adresinizi isterseniz kendiniz de değiştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken modeminizi resetlemek olacaktır. Modeminizi resetlediğinizde internet servis sağlayıcınız size yeni bir internet protokolü vererek internet ile iletişim kurmanızı sağlar. Bu süreçte, size interneti sağlayan internet servis sağlayıcınız olduğundan siz internete bağlanırken internet servis sağlayıcınızın sunucuları ile bağlanırsınız. Bu durumda, internet servis sağlayıcınızın sizin bütün bilgilerinizi ve verilerinizi görme şansı vardır. Sadece görme şansı da değil, kaydetme ve üçüncü partilerle paylaşma ihtimali de vardır. Aynı zamanda, size sağlanan bu ağın herhangi bir güvencesi yoktur. Bilgisayar korsanları ya da kötü niyetli üçüncü partiler sizin ve internet servis sağlayıcınız arasındaki iletişime kolaylıkla sızabilir, bilgilerinizi okuyabilir, bilgilerinizi çalabilir ve farklı amaçlarla kullanabilirler.


Bilgileriniz ve verileriniz; internetteki sanal kimliğiniz siz gerçek isminizi bile kullanmasanız, yine de bu bilgiyi öğrenmek isteyen taraflarca kolaylıkla öğrenilebilir. Bu gibi durumlarda, VPN - Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) teknolojisinden yararlanmak akıllıca bir seçim olacaktır. VPN teknolojisi ile bilgi ve verilerinizi internetteki üçüncü partilerden gizleyebilirsiniz. Aslında, VPN ile bilgilerinizi, internet aktiviteleriniz gibi verileri internet servis sağlayıcınızdan dahi gizleyebilirsiniz. VPN programlarının aslında sizin için yapabileceği birçok şey var:


  1. VPN ile IP adresinizi gizleyebilirsiniz, bu şekilde internette gerçek anlamda anonim olursunuz.
  2. VPN programları ile internette alışveriş yaptığınız verileriniz şifrelendiğinden dolayı verileriniz gizli ve güvenli olur. Bu şifreleme paketler halinde olur ve tünel protokolü aracılığıyla internette gezinir. Bu tünel protokolü sizin için internette ayrılmış ayrı bir loca gibidir. Buradan sadece sizin verileriniz akar ve bu verileriniz de şifreli bir şekilde yolculuk eder.
  3. VPN programları sayesinde sınırsız bant genişliğine ulaşabilirsiniz. Bu durum, her VPN programı için geçerli değildir. Ücretli VPN programları ile bu özellikten yararlanmanız mümkünken, ücretsiz VPN programları kullanırken aksi durumu yaşarsınız ve internet bağlantınız çok yavaşlar. Ücretsiz VPN programlarını kullanırken verilerinizi kaydedip kaydetmediğinden de emin olamazsınız.
  4. VPN ile yasaklı sitelere girebilirsiniz. Sitelere olan erişim, IP adresleri üzerinden engellendiğinden dolayı IP adresinizi değiştirerek bu engelleri aşabilirsiniz.
  5. VPN ile sadece yasaklı sitelere değil, IP adresinizin konumu yüzünden erişim sağlayamadığınız sitelere de girebilirsiniz. Örneğin, Netflix Amerika’da yayınlanan içeriklere erişim sağlayabilirsiniz. Bu durum Youtube, Spotify gibi platformlar için de geçerli.


İnternetteki sanal kimlik hususunda hassas olunması şart. Kimlik hırsızlığı gibi durumlarla karşılaşmamak için belirtilen önerileri uygulayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

3 yorum

  1. Bilgiler İçin Teşekkür Ederiz Büşra Hanım !

    YanıtlaSil
  2. Hiçbir şeyin güvencesi yok her zaman çalınabilir

    YanıtlaSil
  3. Sanal kimlik ile ilgili en iyi aciklayici en iyi makale..
    Tesekkurler editor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yeni Yazılar E-Postanda . . !