Telefon Su Aldığında Yapılmaması Gerekenler
İlk olarak, kurutma makinası ile kurutma fikrini kesinlikle uygulamamanız gerektiğini belirterek makaleye başlayalım...
Saç kurutma makinesi telefonun mekanik parçalarına zarar verdiği gibi, suyu yok etmiyor ve iç parçalara iyice yayılmasına sebep oluyor.
Aynı şekilde bu durumun tersini düşünerek elektrikli süpürge ile suyu çekmenin etkili olduğu kanısı da doğru değildir. Çünkü elektirik süpürgesi suyu çekse dahi, telefonun dokunmatiğine zarar verir ve hassas parçaların negatif etkilenmesine yol açar.
Telefonunuz su geçirdiğinde amaçlarınız şunlar olmalıdır: Pamuk, vakum poşet, pirinç, silika jel, temiz bir havlu ve şarj cihazı. Sırasıyla kurtarma aşamalarını uygularsanız, çok yüksek bir sıvı temas olmamışsa, biraz da şansınız yanınızdaysa, telefonunuz yüksek ihtimalle kurtulacaktır. Ama kesin olarak sonuç vereceği konusunda bir garanti yoktur...
Telefon Su Aldığında Hemen Yapılması Gerekenler
Telefonu Kapatın
Kısa devre korumasıyla beraber zaten telefonunuz hızlıca kapanabilir. Fakat kapanmadıysa, oluşabilecek sıkıntıları önlemek için hemen telefonunuzu kapatın. Pili çıkarılabilir yapıdaysa pili de çıkartın.Sızan su, telefon açık olduğu taktirde, çalışan mekanizma ısısı nedeniyle içeri doğru diğer parçalara hızlı yayılabilir.
Temiz Bir Havlu İle Kurulayın
Telefonu sudan çıkarır çıkarmaz temiz ve tozsuz bir havlu ile kurulamalısınız. Telefon dış yüzeyi tamamen kuruyana kadar nazik hareketlerle kuruladıktan sonra diğer işlemlere geçiş yapabilirsiniz.Telefonu En İnce Parçalarına Kadar Ayırın
Biraz önce kullandığınız havlu üzerinde, telefonun batarya, hafıza kartı, sim kart ve bunun gibi ayrılabilecek tüm parçalarını çıkarın.Pamuk ve Kulak Temizleme Çubuğu Kullanın
Normal bez ve havlular suyu tamamiyle içine çekmediği gibi toz da bırakır. O nedenle kurulama işlemine daha temiz olması ve suyu içine daha iyi çekmesi için pamuk ile devam etmelisiniz. Telefonun ayrılan parçalarını bir parça pamuk ile tekrar kuruladıktan sonra, kulak temizleme çöpü ile, telefonun ayrıntılı deliklerini de silmeyi deneyin.Silika Jel
Silika Jel adını ilk defa duymuş olabilirsiniz. Halbuki bu madde çok yabancı değil, yeni kıyafetlerin ceplerinde, ya da yeni bir çantanın içerisindeki kağıt paket içerisindeki tozdur.
Ne işe yarıyor bu diye düşündüğünüz gibi, kıyafeti koruma amaçlı kullanıldığını az çok anlamışsınızdır. Ürünleri nemden, pas ve küflenmeden koruyan bu iri kum tanecikleri nem alıcı olarak bilinmektedir. Telefonunuzu slika jel ile dolu bir kaba koyarsanız, içerisindeki sıvı ve nem çok hızlı bir şekilde bu kum tanecikleri tarafından çekilecektir.
Slika Jel Yoksa Pirinç ve Vakumlu Poşet
Slika Jel’i arayacak vakti olmayanlar için ikinci doğal çözüm pirinç. Telefonu pirinç içerisine koyarsanız, pirinç tanecikleri içerisindeki suyu emecektir. Pirinç yöntemi konusunda dikkat etmeniz gereken nokta ise telefonun pirinç içerisinde gömülü iken hava almaması gerektiğidir. Havayı önlemek için vakumlu poşet ideal bir tercih olduğu gibi, yiyecek saklama kabı da kullanılabilir. Burada mühim olan telefon pirinç içerisindeyken havayla teması önlemek ve daha hızlı sonuç almaktır. Telefonunuzun aldığı suya göre ortalama 24-48 saat arası bu şekilde hiç dokunmadan bekletmeniz gerekir.
Şarj Cihazı
48 saatin sonunda telefonunuzu vakumlu poşetten çıkarın, tamamen kuru olduğuna emin olun. Öncelikle şarja takın ve %100 şarj olmasını sağlayın. Cihazınız kapalıyken batarya %100 dolu olursa kendi açılırken doğabilecek problemler daha aza indirgenir. Şarj işlemi bittikten sonra telefonunuzu açmayı deneyin.
Telefon su aldığında gerekli bu işlemleri tamamlarsanız yüksek ihimalle cihazınızı kurtarmış olacaksınız. Yine de bu yöntemin tamamen çözüm olmadığını bilmekte fayda var.
Kaynak : SDN
Tanımlar : Suya Düşen Telefona Ne Yapmak Lazım, Suya Düşen Telefon Tamir Olur mu, Suya Düşen Telefon iPhone, Suya Düşen Telefon Android, Suya Düşen Telefon Tamir Edilir mi, Suya Düşen Telefon Çalışır mı, Suya Düşen Telefona Ne Yapılmalı, Suya Düşen Telefon Açılır mı, Suya Düşen Telefonu Açmak, Suya Düşen Akıllı Telefon Nasıl Kurtarılır, Suya Düşen Akıllı Telefon Tamir Edilir mi, Suya Düşen Akıllı Telefon Çalışır mı, Suya Düşen Telefon İçin Ne Yapılır, Suya Düşen Telefon İçin Ne Yapılabilir, Suya Düşen Telefon Bozulur mu, Suya Düşen Cep Telefonu Nasıl Kurtarılır, Suya Düşen Cep Telefonu Nasıl Tamir Edilir, Suya Düşen Cep Telefonu Nasıl Kurutulur, Suya Düşen Telefonu Çalıştırma, Suya Düşen Telefon Nasıl Çalıştırılır, Suya Düşen Telefon Nasıl Düzelir
Pirinç işe yarıyor, bilgisayar ve telefon tamiri yapan bir işletmede staj görmüştüm. Orada bir çok telefonu pirinç ile çalışır hale getirmiştik. Kuzenim yakın zaman önce kullandığı asus zenfone'u suya düşürdü, ona da pirinç dolu kavanozun içine koymasını önerdim, Telefonu şuan kullanıyor hiçbir problem çıkarmadı.
YanıtlaSilDeneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Suya düşen telefonu çalışır hale getirmek isteyenlere sizin de bir katkınız olacaktır.
SilBen çok telefon eskittim su yüzünden. Peteğin üstüne koyup sonra pirinç veya bulgurun içine atıyordum. 3 gün sonra alıp kullanıyordum ama hiç eski düzenini tutmuyordu. Yazınız için teşekkürler.
YanıtlaSilHaklısınız. Eski düzenini tutmuyor ama hiç olmazsa işinizi görüyor. Ona da şükretmeli ;)
SilŞükürler olsun :) En son suya dayanıklı aldım şimdi marka vermek istemiyorum yağmurda ıslandım eve geldim telefon açılmıyor. :) Gerisini sen düşün böyle bir talihsizlik vardı bende :)
SilPeki telefon tuvalete düşünce ne yapmalı? :)
YanıtlaSilŞaka bir yana bilgiler için teşekkürler. Umarım ihtiyacımız olmaz da...
Hepsini yaptım hiçbiri işe yaramadı üstüne üstlük yapmak için de 800 Tl istediler. Bendeki şans işte
YanıtlaSilsuya düşen telefondan pek hayır gelmez ama yine de bu yöntemlerle kurtarma şansınız olur diye düşünüyorum. teşekkürler
YanıtlaSilTelefon suya düşerse ilk bu adımları uygulayacağım. Teşekkürler.
YanıtlaSilGERÇEKTEN İŞE YARIYOR AMA DEDİĞİNİZ GİBİ BİRAZDA ŞANS İŞİ SUYLA TEMAS EDEN CİHAZI TEKRAR ÇALIŞTIRMAK
YanıtlaSilTelefonum suya düşmüştü ama sayenizde kurtardım. Çok teşekkürler
YanıtlaSilBu çok iyi oldu hocam. Çok teşekkür ederim. Bir telefonumu suya düştüğü için kullanamaz olmuştum. Ama artık neler yapabileceğimi öğrendim
YanıtlaSilHepsini yaptım çok faydalı oldu tesekkurler
YanıtlaSilTelefon bana göre suya düşerse o telefonda hayır bekleme.
YanıtlaSilSuya Düştüğünde ben pirinç in içine koydum faydası oldu . nemi çekiyo çünkü bu arada yazı çok bilgi verici teşekkürler
YanıtlaSilTelefon kullanmayanımız yok Aklımızda bulunsun.
YanıtlaSilEtiketleri ilk basta paragraf yapmak ,,google algoritmasinda spam algilanabilir..
YanıtlaSilYine de sen bilirsin..
Önerileriniz için teşekkürler. Fotoğraf başlığı olarak görünüyor zaten
Sil