Ad Unit (Iklan) BIG

iOS mu ? Android mi ? Hangisi Daha İyi ?

10 yorum
Yıllardır bir türlü karar verilemeyen, aslında bir karara bağlanması düşünülemeyen bir konu ile karşınızdayım. Karara bağlanması düşünülemeyen diyorum çünkü bunun kararı kullanıcıdan kullanıcıya değişmektedir. Çünkü her iki işletim sistemin de kendine özgü özellikleri ve kullanıcı kitlesi var. Yani bu konunun kararı görecelidir. Kişiden kişiye göre değişir.

Android, Diğer, iOS, iOS mu Alınır Android mi, iOS mu Android mi Daha İyi, iOS mu Android mi Daha Kullanışlı, iOS vs Android
Android, Diğer, iOS, iOS mu Alınır Android mi, iOS mu Android mi Daha İyi, iOS mu Android mi Daha Kullanışlı, iOS vs Android



Bu yazımda; her iki işletim sistemini de kullanmış olup, belli bir tecrübeye sahip olduğumu düşündüğüm için sizlere kendimce bu iki sistem arasındaki farkları, avantajları, dezavantajları vs vs paylaşmak istiyorum.

İlk olarak şu an iOS işletim sistemi kullanıcısı olduğumu belirtmek isterim. Ve ben iOS’u daha çok seviyorum. Ama bu yazımda iOS tarafında değil, tarafsız olacağıma emin olabilirsiniz 😉

iOS kullanıcısı olduğum için ilk olarak iOS’un özelliklerinden, avantajlarından, dezavantajlarından vs vs bahsetmek istiyorum.

iOS, kısıtlaması olan bir işletim sistemi. Yani kişisel verilerinizi kolaylıkla bilgisayardan telefona, ya da telefondan bilgisayara aktarmanıza imkan tanımıyor. Bunları yapmak için biraz bilginizin olması yeterli aslında. Zor bir yanı olmasa da, pratik olarak bu işlemleri yapabilmek varken biraz zahmetli hâl alması can sıkıcı açıkçası. Bu konuda kullanıcıları üzebiliyor. Beni üzüyor mu diye merak ediyorsanız, zaman zaman canımı sıktığını söyleyebilirim. Ama genel anlamda sorun etmiyorum.

Bu sistem kısıtlı olduğu, kendi prensipleri dışında müdahale edilememesi ve sistem içindeki dosyalara direk erişmenize izin vermediği için, istediğiniz her dosyayı atamıyorsunuz. Bunun avantajları ise, virüsten korunması ve telefonun fazla şişmesini önleyerek performansından eksiklik olmaması diyebilirim.

Performans konusunda hiçbir şekilde sizi üzmeyecek bir sistem olduğuna inanıyorum. Siz hangi komutu verirseniz verin, anında size geri bildirim verip ve hızlı bir şekilde yapabiliyor. Benim de en çok bu hoşuma gidiyor aslında. Kararlılık konusunda rakibinin olduğunu sanmıyorum. Ama bu kusursuz bir sistem olduğu anlamına asla gelmez. Bazı güncellemelerde buglar ve sorunlar da olabiliyor.

Fakat günümüz teknolojisinde üretici firmalar çeşitli teknolojileri cihazlarına koymayı tercih ederken, iOS üretici firması bu konuda zayıf kalıyor. Bu da can sıkıcı diğer bir konu.

Yazılım ve donanım entegrasyonunu iyi yapabildikleri için, bu sistem tercih edilebilir hale geliyor. Bana göre de kullanıcı kitlesinin oldukça fazla olmasının asıl sebebi bu.

Android ise, oldukça özgür, neredeyse cihazın tamamına hükmedebileceğiniz yapısıyla, kolay ve pratik bir şekilde kişisel verilerinizi bilgisayar-cihaz arasında aktarabileceğiniz bir sistem. Sistemin bu derece esnek olması, deyim yerindeyse cihazı başka bir cihaz yapmanıza bile olanak sağlıyor. Ve bana göre bu sistemin en çok tercih edilmesinin ana sebebi bu.

Bu sistemde, iOS’un tam tersi olarak dosyalarınıza kolay erişim sağlayabildiğinizi belirttim. Bu durum cihazın virüsten korunma konusunda iOS’a göre zayıf ve telefonun şişmesi konusunda ise oldukça müsait bir hâl alıyor. Böylece cihazın performans konusunda da zayıflamalar gözlemlenebiliyor. Performans konusunda ilk android sürümleri ile son android sürümleri arasında çok büyük farkların olduğunu da söylemeliyim. Gerek donanım gerekse yazılım konusunda üretici firmalar kendilerini hızla geliştirmekte ve başarılı işlere imza atmaktadırlar. Bu konuda iOS kadar başarılı ve uzun vadeli olmadığını ama gittikçe gelişmelerin katedildiğini de göz önünde bulundurursak, iOS’u aratmayacak bir sistem.

Bence; performans ne kadar iyi olursa olsun, iOS kadar akıcı ve geri bildirimleri iOS kadar kararlı olduğunu düşünmüyorum. Örnek vermem gerekirse; iOS sisteminde 5000 SMS olan bir konuşmayı silmek istediğimde 1 saniyemi bile almazken, android sisteminde silmek istediğimde ise neredeyse mesajları o an kullanamaz hale geliyorum. Bu durum da benim için gayet can sıkıcı.

Günümüz teknolojileri konusunda ise android sistemli cihazlar iOS’un açık ara önüne geçtiğini söyleyebilirim. Bu konuda android tatmin edici. Bu özelliklere örnek vermek gerekirse; bir çok android cihazda bildirim geldiğinde ufak bir led ışıkla cihazınız uzaktayken bile bir hareketlilik olduğunu anlamanız mümkün. Ama iOS tarafında bu ve buna benzer özellikleri görmek çok zor. Bu konuda android tercih edilme sebebidir.

Yapabileceklerin oldukça fazla olması, özelliklerin daha gelişmiş ve tatmin edici olması, bu sistemi tercih edilebilir hale getirmeye yeterli. Bu sistemin özgür ve zahmetsiz olması, kullanıcı kitlesini genişletmek için en büyük etken diyebiliriz.

Diğer

Güncelleme konusunda takıntınız varsa ve bir cihazda “sürekli güncellemelerim gelsin” diyorsanız, iOS tercih edebilirsiniz. Ama bu konu pek size hitap etmiyorsa tercihi üstteki anlattıklarıma göre yapmanız sizi daha mutlu edecektir.

Pil süresi sizin için önemli ise, şarjınızın daha uzun gitmesini istiyorsanız, sosyal medyada geçirdiğiniz süre fazlaysa, cihazla yoğun kullanım içerisindeyseniz ise android tercih etmeniz faydanıza olacaktır. iOS sistemli cihazlarda batarya mAH değeri daha düşük olduğu için, bu tarz kullanımlarda sizi tatmin etmeyecektir. Ama pil süresi önemli değil, arada sırada kullanımım oluyor diyorsanız yukarda belirttiklerime göre karar vermeniz daha mantıklı olacaktır. ( iOS işletim sistemli “plus” modeli cihazların pil süreleri gayet yeterli, hatta kullanıcı yorumlarında çok iyi olduğunu unutmayınız )

Kişiselleştirmeye önem veren biriyseniz, kesinlikle iOS’u tavsiye etmem. Bu konuda android yine açık ara önce. Görsellik açısından zaman zaman farklılık arıyorsanız android tavsiye ederim. Ama bu durumu iOS’un “jailbreak” yöntemiyle yapabileceğinizi de bilmenizi isterim. ( Jailbreak işlemi sonucu cihazın garanti dışı kalacağını unutmayınız )

Sonuç


İki işletim sistemi arasında iyilik-kötülük göreceli bir durum olup, sizin bakış açınıza ve isteklerinize bağlıdır. Bu yüzden seçim yaparken isteklerinizi göz önünde bulundurarak tercih yapmanız gerekir. Ben genel olarak sizlere deneyim ve gözlemlerimi aktardım. Bu deneyim ve gözlemleri dikkate alarak seçiminizi yapabilirsiniz.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur sizin için. Beğendiyseniz lütfen paylaşın. Siz de bana faydalı olmuş olursunuz 🙂

Sağlıcakla ve takipte kalın, hoşçakalın...

Tanımlar : iOS mu Alınır Android mi, iOS mu Android mi Daha İyi, iOS mu Android mi Daha Kullanışlı, iOS vs Android

Benzer Yazılar

10 yorum

  1. Android benim daha çok ilgimi çekiyor. Çok içerik var iosda paralı olan şey androidde ücretsiz olması çok güzel.

    YanıtlaSil
  2. ios tabi ki. biraz bilgiye sahip olduktan sonra yapılamıycak hiçbir şey kalmıyor.

    YanıtlaSil
  3. melabaağ. faydalı bilgi olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. Hiç anlamam bu islerdn gençler ne derse o 😀

    YanıtlaSil
  5. Bence adroid çunki daha kulanıslı daha iyi ioslar hızlı ama kulanımı zor

    YanıtlaSil
  6. bence android sistem daha iyi çok güzel hemde

    YanıtlaSil
  7. Apple pazar payında lider . Samsung ve diğer üreticiler Apple dan arta kalan %10-%15 lik pazar payında kendilerine yer bulup para kazanma derdinde . İyi bir garanti , stabil bir sistem , güvenli bir telefon , daha gerçekçi renkler , 2017 de çıkmasına rağmen 2018 amiral gemilerinden daha hızlı çalışan bir işlemci A10 Fusion , 5 yıl en güncel sürüm desteği ve son olarak ta sattığı malın arkasında durduğu için Apple bir numaradır . Öyle de kalacaktır .

    YanıtlaSil
  8. bence şu an başa baş duruma geldiler ama ios bana göre hep bir adım önde ve daha iyi diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  9. Şu an ikisi arasında pek fark kalmadı. Android mi ios mu diye aklından soru işareti olanlar işin aydınlatıcı ve kıyaslamalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yeni Yazılar E-Postanda . . !